Télbúcsúztató a mohácsi sokácokkal

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Télbúcsúztató a mohácsi sokácokkal

Feltöltve: 2014-03-18

A mohácsi sokácok télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló hagyományai évről-évre elbűvölik a hatalmas tömeget.

A város összes lakójának szívügye a rendezvény és talán ez a legfontosabb, mert az odalátogató vendégek ezt azonnal megérzik. Végre nem egy kitalált "mesterséges" fesztiválon vehetünk részt, hanem valóban átélhetjük a hagyományokat. Nincs belépő, karkötő ragasztgatás a csuklóra, kordonok, a parkolás mindenhol ingyenes. Nem néz be a táskánkba a szekrényhátú biztonsági őr már érkezéskor. Nem üvölt minden sarokról más zene, nem kötődik más oda nem illő program a rendezvényhez. Az utcán minden étel friss és finom, a forralt bort borból készítik és nagyon kedvesek a Mohácsiak.


Amióta a fesztiválok országa lettünk, nekem ennyi pont elég, hogy jól érezzem magam. Mert ez végre hiteles, egyszerű és működik sok-sok éve. Még egy-két szkeptikusabb ismerősöm is bevallotta, hogy régen érezte ilyen jól magát.

Poklade = Átváltozás


Ez az átváltozás lényeg, ezért a jókedv és tél biztos elűzésének érdekében mindenképpen vegyüljünk el az álarcosok tömegében. Lazítsunk, hagyjuk magunkat sodródni az eseményekkel. Barangoljuk be Mohács barátságos utcáit, keressük meg azokat a házakat ahol a busócsoportok készülődnek.
Egyedülálló élmény higgyék el. Figyelni őket, meghallgatni a történeteiket.

A Busóudvar is sok látnivalót kínál. Ebben az alkotóműhelyben bemutatják a rendezvényhez kötődő hagyományokat, mesterségeket. Maszkfaragók, bocskor -és viseletkészítők munkáját lehet megcsodálni, akár ki is lehet próbálni.
Meg kell nézni közelről a csodaszép sokác viseletet és nincs mese be kell állni bátran kolózni. Ott ahol éppen táncolnak és szól a zene.
Örülni kell annak is, hogy az utcán szembejövő busó váratlanul megölelget vagy megtáncoltat Bennünket. Erre azért a hölgyeknek nagyobb az esélyük. Mókás látvány amikor egy-egy törékenyebb leányzó egyszercsak eltűnik a hatalmas bundás karjaiban.
A férfiembereknek pedig érdemes megpörgetni a hatalmas kereplőket.Ebben a versenyben általában a gyakorlott busók nyernek, akik a derekukra kötött hatalmas kolompokkal csak fokozzák a hangzavart.
Mi remek pálinkával indítottuk a vasárnapot a Mohácsi Sokácok Olvasókörében, ahol délelőtt már javában zajlott a beöltözés. Az udvaron a bográcsban rotyogott a sokác bab, sültek, sütemények a terített asztalon.

Nagypapától az unokáig mindenki nagyon komolyan készülődött.A megbeszélést rövid próba követte, majd felvették a bütykös harisnyát, a gatya szárát kitömték szalmával végül elrejtőztek a gyönyörű maszkok mögé és elindultak a Dunához, hogy átkeljenek a szigetre.

Mi pedig utánuk indultunk a vízpartra és tutajról követtük az eseményeket. A nagy dunai kaland után a busócsoportok a Koló téren a gyülekeznek és elindul a menet a főtérre onnan pedig újra a Sokác- révhez, hogy jelképesen eltemessék a telet.
Vízrebocsájtják a Poklade feliratú farsangi koporsót.

Busó vér - Planina Borház Főtéri bázisunk a Planina Borház standja volt. Busójáráskor a Széchenyi téren találhatóak, de bármikor a legjobb kiindulópont lehet Mohács és a környék felfedezésére.
A "planina" szó sokácul hegyet, szőlőhegyet jelent. A borház gazdája a mohácsi születésű Horváth Zoltán, aki a farsang ideje alatt is folyamatosan töltötte a poharakba kézműves borait.
Mindenkire mosolyog és mindig van egy-egy kedves szava a vendégeihez. Igazi kulturális bázis volt számunkra a standja hiszen Ő maga is népzenészként lett ismert a Vujicsics Együttesben, majd a pesti egzisztenciát feladva 2003-ban visszaköltözött szülővárosába és megalapította a Planina Borházat.
Gyakorlatilag mindenkit-és mindent ismer a városban így szinte minden arra járó vendég, táncos, népzenész is kóstolta a borait, nem beszélve a bunda alatt megszomjazó busókról.
Így szinte minden viseletet, tájegységet, szokást megismerhettünk a Velük való beszélgetéseken keresztül.
Horváth Zoli kiváló borainak már a megjelenése is esztétikai élmény. A legszebb és legvidámabb mohácsi emléktárgyak tervezőjének nevéhez, Tatai Tibor grafikusművészhez kötődik a Planina Borház és a boroscímkék rendkívűl igényes megjelenése, grafikája.

Máglya


Sötétedéskor több ezer ember állja körbe a téren az óriási máglyát. Félelmetes ahogy felviszik a busók a szalmabábut a máglya tetejére és meggyújtják. A tömeg két méterre áll a tűztől, együtt lüktet a zenével és a lángok mozgásával. Igazi "hidegrázós" élmény azt hiszem mindenkinek aki látja. Amikor már a lángok a legnagyobbak akkor elindul a tánc a tűz körül a busók vezetésével.
Mindenki féktelenül fegyelmezetten mulat és élvezi ezeket a feledhetetlen perceket.

Utazzanak Mohácsra mert ezt mindenképpen látni kell.

Mohácson mindig jó!

Élmény fokozók : Planina Borház
www.planina-borhaz.hu

A maszkfaragó Englert Antal műhelye :
www.englertantal.hu

Busóudvar
http://www.mohacs.hu/hu/info/busojaras/busoudvar.html

Tatai Tibor grafikusművész
www.tataytibor.try.hu

Tutajozás a Dunán http://tutajkirandulas.hu/hajokirandulas%20a%20Dunan%20-2013%20ujdonsag-%20hajoberles%20tutajkirandulas%20Mohacs%20%202011%20ujdonsag.html

Mohácsi Sokacok Olvasóköre
http://www.mohacsisokackor.hu/sokackor.html